Waterdichte Kleding: Een Gids voor de Buitenliefhebber
Vind ons assortiment aan regenkleding HIER
In ons regenachtige kikkerlandje ontkomen we er niet aan: neerslag is aan de orde van de dag. Als Nederlander met een voorliefde voor het buitenleven is degelijke waterdichte kleding dan ook een absolute must. Maar zoals je wellicht al hebt ondervonden, is niet elke waterdichte outfit gelijk. Het selecteren van de juiste waterdichte kleding die past bij jouw buitenactiviteiten kan een uitdaging zijn. Termen als waterkolom, waterdruk, ademend vermogen, membranen en coatings kunnen verwarrend zijn. Om te voorkomen dat je in een ondoordringbare mist van informatie belandt, is het tijd om deze termen grondig te verkennen. Na deze uitleg zul je precies weten wat echt waterdicht is en waarop je moet letten bij het aanschaffen van waterdichte kleding. Met de juiste uitrusting valt een buitje al snel mee!
De Waterkolom Ontcijferd
Je hebt wellicht al eens gehoord van de waterkolom, de maatstaf die de hoeveelheid water in millimeters aangeeft die een stof per vierkante centimeter kan weerstaan voordat het begint te lekken. Deze meting geeft de waterdichtheid van kleding en accessoires zoals jassen, broeken en rugzakken weer. Laten we dit verduidelijken met een voorbeeld: stel dat de waterkolom van een aantrekkelijke regenjas 1.000 mm is. Dit betekent dat de jas de druk van een meter water kan weerstaan voordat het water door de stof sijpelt. Dat klinkt veel, maar vergis je niet: wanneer je bijvoorbeeld op je knieën in nat gras zit of een zware rugzak draagt, neemt de druk snel toe, en 1.000 mm is dan mogelijk niet voldoende om lekken te voorkomen. De waterdruk is dan te hoog. Hieronder vind je de waterkolom-classificatie:
- 0 mm: niet waterdicht.
- 0 – 1.000 mm: waterafstotend, maar niet volledig waterdicht. Geschikt voor lichte buitjes, maar niet bestand tegen stortbuien.
- 1.000 mm – 5.000 mm: waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen hoge waterdruk.
- 5.000 mm – 15.000 mm: volledig waterdicht, zelfs bij hevige regenval.
- 15.000 mm – 30.000 mm: volledig waterdicht, zelfs onder extreme waterdruk.
- Meer dan 30.000 mm: non-poreuze materialen die nooit lekken.
Waterdicht en Ademend, Kan Dat?
Absoluut! Moderne waterdichte kleding beschikt dankzij speciale materiaaltechnieken zoals membranen en coatings over uitstekend ademend vermogen. Vergeet de ouderwetse, benauwde, niet-ademende regenpakken maar snel. Ademend vermogen is vooral essentieel wanneer je actief buiten bezig bent, bijvoorbeeld tijdens wandelen of fietsen. Transpiratievocht moet naar buiten kunnen om te voorkomen dat je lichaam onplezierig nat wordt en afkoelt in koude omstandigheden. Dit wordt bereikt door het gebruik van een membraan of een coating. Een membraan is een dunne vlieslaag met microscopisch kleine poriën die waterdruppels tegenhoudt maar waterdamp (zweet) doorlaat. Een coating is een waterdichte laag met micro-poriën die op kleding wordt aangebracht en vergelijkbaar werkt met een membraan.
Waar Moet Je Nog Meer Op Letten?
Nu ben je bijna een expert op het gebied van waterdichte kleding. Er zijn echter nog een paar zaken waar je op moet letten. Bij het kiezen van een waterdichte jas is het niet alleen de waterkolom die de waterdichtheid bepaalt. Controleer ook of de ritsen waterafstotend zijn of een dubbele flap hebben, en bekijk (of vraag) of de naden waterdicht zijn. Laat je niet alleen leiden door de term "waterdicht". Denk eerst goed na over waarvoor je de kleding wilt gebruiken en gebruik dat als leidraad voor je keuze. Als zelfs na het begrijpen van alle technische termen de keuze nog steeds lastig is, aarzel dan niet om een van onze verkoopspecialisten om hulp te vragen. Op basis van jouw wensen en gebruiksscenario selecteren we een waterdicht product dat perfect aansluit bij jouw behoeften en budget. Laat die regen maar komen!
Vind ons assortiment aan regenkleding HIER